Nyheter

Information till boende och garagehyresgäster med anledning av installation av laddboxar i garaget

Under våren har styrelsen undersökt förutsättningarna för och behovet av elbilsladdning i föreningens garage. Undersökningen har resulterat i ett leverantörsavtal med företaget Cacharge

Frågor och svar: 

Vad händer nu? 
Vecka 26 kommer installationsarbetet att sätta igång. Arbetet beräknas pågå i 2-3 veckor. Under tiden kommer garaget vara i bruk (nästan) som vanligt, men var extra uppmärksam på att det rör sig människor i garaget under dessa veckor. Störande ljud som fortplantar sig upp i lägenheterna kan förekomma vardagar 7–16.  
 
Som garagehyresgäst kan du bli ombedd att flytta din bil under en kortare period eller parkera en bit ifrån väggen. Om det skulle bli aktuellt att flytta din bil helt kommer du bli kontaktad av elektrikern i förväg. Om du behöver parkera lite längre ut från väggen än vanligt kommer detta aviseras på plats.  

 

Hur många laddboxar kommer installeras och på vilka platser?  
Vi kommer att installera 26 dubbelboxar, det betyder att 52 platser kommer att elektrifieras. Cirka
20 laddboxar kommer placeras i anslutning till platser som tillhör medlemmar som svarat ja på den enkät som skickats ut i till samtliga hushåll i föreningen. Eftersom varje box har två uttag kommer platsen bredvid också blir en laddplats 

 

Övriga boxar kommer placeras enligt rekommendation från Cacharge. Om du vet med dig att du inte har svarat ja på enkäten, men är i behov av laddbox, hör av dig till  snarast så att vi kan planera för en box även på din plats. 

 

Vad kommer det att kosta enskild garagehyresgäst?  
Föreningen kommer ta ut en extra avgift på 200 kr/månaden för en aktiverad laddplats. Denna avgift är till för att finansiera den del av kostnaden som inte täcks av Naturvårdsverkets bidrag. Utöver avgiften till föreningen betalar användaren en serviceavgift till Cacharge på 39 kr + 30 öre/kwh i månaden samt en rörlig kostnad för den el som användaren förbrukar. Användaren kommer kunna styra och övervaka sin laddning via Cacharges app. 

 

Måste jag betala för laddplats även om jag inte har en laddbar bil? 
Nej. Den höjda avgiften för parkeringsplatsen tas ut först när abonnemanget hos Cacharge startar. Startdatum väljs av användaren. Står du däremot i garagekö och erbjuds en laddplats kommer du få betala den högre avgiften, alternativt vänta kvar i kön tills en traditionell plats blir ledig. 

 

Om jag har garageplats och i framtiden får behov av laddplats, hur gör jag då? 
Det kommer att förberedas för laddboxar på samtliga platser i garaget. När behov uppstår hos en användare är det enkelt att beställa och installera en ny box. Anmäl önskan om laddbox till . Nya boxar kommer inte att installeras löpande utan samlas upp och installeras en gång om året för att få en lägre installationskostnad.  

 

Om jag inte har garageplats men vill ha det nu när det finns laddmöjligheter, hur gör jag då? 
Ställ dig i garagekön som vanligt. När du står först i kön kommer du erbjudas garageplats. Är denna inte laddbar kan du välja att stå kvar i kön alternativt ta platsen du erbjuds och vänta på installation av ny box.  


Hur finansierar föreningen projektet? 
Naturvårdsverket ger bidrag på 50% av installationskostnaden per laddpunkt, en extra avgift kommer också tas ut av hyresgästen av garageplatsen.

  

Behöver jag göra något nu? 
Nej. Du som har garageplats och visat intresse för laddplats kommer att kontaktas av Cacharge för uppstart av abonnemang. När abonnemanget är startat kommer du få en ny avgift från föreningen för din garageplats. Du som inte har visa intresse för laddplats via föreningens enkät, men har en garageplats som du vill konvertera till en laddplats, ska meddela styrelsen snarast.

 

Jag vill ha mer information, var ska jag vända mig?  

Allmänna frågor om Cachargeabonnemangetappen eller hur elbilsladdning funkar finns på Cacharges hemsida, cacharge.com. De har även en kundtjänst som du kan vända dig till:

08-22 33 77.  För frågor som du inte hittar svar på hos Cacharge får du gärna vända dig till styrelsen som nås på .